Продавець "AfrikanParrot" - Пропонує: папуги, клітини, вольєри, ігрові присади і т.д! розвиває свій бізнес на Prom.ua 12 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
553 відгуків

Зараз у компанії неробочий час. Замовлення та повідомлення будуть оброблені з 10:00 найближчого робочого дня (сьогодні).

+380 (67) 501-57-10
"Afrikan Parrot" - Все для папуг. Продаж - Папуги, Клітки, Вольєри, Корми для папуг.
Кошик

Умови утримання Жако

Умови утримання Жако

Умови утримання жако

Питна вода і купання.
Світло і роль ультрафіолету.
Температура і вологість.
Внаслідок деяких особливостей фізіології птиці менш залежні від питної води, але тим не менше вона залишається найважливішим компонентом життєзабезпечення папуги, особливо в тих випадках, якщо птах віддає перевагу сухий зерновий корм і горіхи. Вода відіграє в організмі птахів роль транспортної середовища, середовища обмінних реакцій, регулятора температури та ін.

Спостерігаючи за поведінкою і харчуванням свого улюбленця, ви легко помітите різницю в кількості споживаної питної води в залежності від складу корму. При наявності в раціоні соковитих фруктів і овочів папуга практично не п'є. Мої жако, маючи в раціоні цитрусові, гранати, соковиті яблука, практично не відчувають потреби у воді, і я іноді не ставлю їм воду для пиття.

Необхідно звертати увагу на якість води: в ідеалі вона повинна бути фільтрованої, годиться і відстояна протягом доби. Корисно періодично давати мінеральну воду без газу. Вода повинна бути кімнатної температури (не забувайте, що ваш вихованець родом з тропіків). У продажу є добавки, які збагачують воду мінеральними солями. Періодичне використання цих добавок хоча б один-два рази в тиждень забезпечить вашого вихованця мінеральними речовинами.

Дуже важлива вода і для гігієнічних процедур. Найважливішим елементом догляду за вашим вихованцем є купання. Жако, як, втім, і більшість видів птахів, обожнюють купатися. Регулярне купання (в ідеалі – щоденне) підтримує оптимальну структуру пера, шкірного покриву, рогових покривів лап і дзьоба, очищає їх від бруду і пилу. Повітря наших квартир, сухий і запилений, шкідливий для пера, і купання сприяє його збереженню.

Птахів можна обприскувати з пульверизатора, ставити їм ванночки з водою в клітку і, нарешті, купати їх під теплим душем з несильним струменем. Важливо пам'ятати, що птицю потрібно привчати до цих процедур поступово і дуже обережно, щоб не налякати. Жако – дуже обережна, полохлива птиця і з побоюванням ставиться і до нових предметів, і до незвичних процедур. Наприклад, пульверизатор потрібно кілька разів просто продемонструвати птиці без обприскування і потім поступово, обережно привчати до самої процедури.

Якщо у вас встановлений контакт з вашим вихованцем і він дозволяє вам брати його на руки або хоча б на палицю, ви можете віднести його в ванну і гарненько, до повного намокання, вимити його під слабким струменем теплого душу. Якщо він ще не довіряє вам повністю, віднесіть його прямо в клітці у ванну і вимийте під душем (заодно і клітку почистіть). Але обов'язково пам'ятайте, що привчати до купання жако треба поступово і дуже обережно, не лякаючи птицю.

Висохнути птахові треба дати природним чином, сушка феном робить пір'я ламким і може спровокувати папугу на скусывание пера.


Пам'ятайте, що висихання оперення супроводжується підвищеною тепловіддачею і тому птиця повинна сохнути в теплому містечку. Якщо температура у кімнаті нижче 20 °C, від купання краще відмовитися.


Світло. Одна з найскладніших завдань при утриманні птахів в клітках – створення оптимального світлового режиму. Птахи, мабуть, одні з найбільш сонцелюбних мешканців нашої планети, вони проводять значну частину дня під прямими сонячними променями. Всі знають, наскільки велика роль ультрафіолетової частини сонячного спектру в профілактиці рахіту. У його відсутність порушується процес синтезу вітаміну D, який необхідний для кальцієвого обміну. Влітку забезпечити птахам сонячне світло не представляє проблеми (не забувайте притіняти клітини від прямих сонячних променів, щоб уникнути сонячного або теплового удару). Взимку дефіцит ультрафіолету можна заповнити опроміненням флуоресцентними лампами типу Sun-Glo і Life-Glo, застосування яких забезпечує чудовий ефект. У нас продаються в основному імпортні лампи з США, Японії, Німеччині. Ці лампи абсолютно безпечні і можуть використовуватися без обмеження часу. Ні в якому разі не можна застосовувати наші эритемные та бактерицидні лампи, використання яких може призвести до опіків очей та повної сліпоти птиці.

Температура і вологість. Жако – житель екваторіальних тропічних областей зі специфічним температурним режимом і вологістю повітря. В найбільш жаркий час на початку дощового сезону середні температури перевищують 30 °C. В найбільш прохолодні місяці середні температури не бувають нижче 20 °C. Тому, щоб жако відчував себе комфортно, навколишній повітря повинен бути теплим і вологим. Температура в приміщенні, де міститься ваш вихованець, повинна бути близько 20 °C, а вологість – на рівні 40-50 %.


Годування Вимоги до корму.
Будова травної системи жако.
Склад їжі.
Види кормів: зернові корми, фрукти і ягоди, овочі, горіхи, дикорослі, трав'янисті рослини, гілковий корм, корми тваринного походження.


Вітаміни, ознаки гіповітамінозів і їх профілактика. Мінеральні речовини: мікро– і макроелементи.


При розробці раціону своєму улюбленцю настійно рекомендується дотримуватись певних принципів. Це допоможе вам уникнути багатьох помилок і зберегти вашого папуги в доброму здоров'ї.

1. Основний корм папугу повинен бути максимально наближена за складом до природного. Введення нових компонентів в раціон має бути ретельно проаналізований з цієї точки зору.

2. Максимальна різноманітність корми корисно для вашого папуги; одноманітність погіршує якість його життя і загрожує хворобами. Це зовсім не означає, що йому можна давати все їстівне, з вашої точки зору, важливо дотримуватися перший принцип.

3. Не бійтеся перегодувати вашого вихованця, краще перегодувати, ніж недогодувати.

4. Всі компоненти корму повинні бути найсвіжішими і першокласної якості – це основа здоров'я і довголіття вашого папуги.

5. Для збереження свіжості корму протягом дня легко псується корм краще давати в 2-3 прийоми невеликими порціями.

Спілкування з колегами по захопленню переконало мене в необхідності випередити главу про харчування коротким описом особливостей травної системи у птахів, і у папуг зокрема. Багато неприємності з травленням птахів пов'язані з незнанням любителями цих особливостей.

Інтенсивність обміну речовин у птахів дуже висока, і травна система у них має ряд особливостей, що відрізняють її від аналогічної системи інших тварин. Травні процеси проходять дуже швидко і енергійно. Особливо швидко відбувається засвоєння плодів, повільніше йде перетравлення твердих насіння і горіхів.

При відсутності у птахів зубів функцію подрібнення їжі, очищення від шкаралупи горіхів і насіння бере на себе дзьоб. Дзьоб жако – могутнє знаряддя, легко справляється з твердими горіхами. Нижня частина дзьоба – подклювье – щільно прилягає до верхньої частини, утворюючи прекрасний інструмент для очищення і подрібнення їжі. У надклювье на верхньому небі розташовані опуклості, які допомагають утримувати, очищати і видаляти шкаралупу, залишаючи лише очищене вміст насіння або горіхів.

Дзьоб росте протягом усього життя папугу, сточуючись в процесі обробки їжі та ін. З дзьоба після проковтування їжа надходить в особливий накопичувальний орган – зоб – резервуар для накопичення і початкової обробки (набухання, розм'якшення і, мабуть, попередньої мікробіологічної обробки), що дозволяє прискорити процес травлення. З зобу оброблена їжа з допомогою перистальтики – особливих хвилеподібних рухів стравоходу – надходить у шлунок, що складається з преджелудка, або залозистого шлунка, і мускульного шлунку. У першому відділі їжа обробляється шлунковими соками, до складу яких входять пепсиноген, соляна кислота тощо Далі їжа надходить у мускульний відділ шлунка, де відбувається фізичне і хімічне розщеплення корму. Їжа перетирається в результаті м'язових скорочень стінок шлунка за допомогою гастролитів – камінчиків, заковтує птахом і відіграють роль жорен.

Стінки м'язового шлунка вистелені жорстким коилиновым шаром, що оберігає їх від механічних пошкоджень. Він особливо добре розвинений у птахів, що харчуються жорсткої зерновий їжею. У шлунках жако, добутих у природі, знаходили гастролиты; відзначалися птиці, спускавшиеся на землю і збирають камінчики. І хоча в неволі їжа жако набагато м'якше природного, тим не менш, мабуть, вони мають потребу в певній кількості гастролитів, недолік яких можна заповнити невеликою кількістю дрібного гравію, що міститься у посуд з мінеральною підгодівлею. Частина гастролитів поступово стираються, частина виводиться зі шлунка, і тому птах змушена постійно заповнювати їх недолік.

Образно кажучи, система органів – дзьоб, зоб і два відділу шлунка – виконує у птахів роль зубів і шлунку ссавців.

Після шлунка оброблена їжа надходить у кишечник, де і засвоюється. Ми не будемо заглиблюватися у вивчення тонкощів процесу травлення, а перейдемо до докладної характеристиці раціону папугу.

З точки зору хімії при харчуванні в організм надходять вода, мінеральні солі та органічні речовини: білки, жири і вуглеводи. Вода і мінеральні солі всмоктуються в кров без зміни, а білки, жири і вуглеводи попередньо розщеплюються на складові частини, які, всмоктуючись у кров, розподіляються далі по організму. Розщеплення органічних речовин – складний процес, що проходить з участю великої кількості травних ферментів. Швидкість травлення у птахів дуже велика. Ягоди у деяких видів перетравлюються за 30 хвилин, зерна через 3-12 годин у різних птахів.

Жири в організмі птиці виконують дві головні ролі: є концентрованим джерелом енергії і беруть участь у всмоктуванні жиророзчинних вітамінів. Організм птиці чутливий до кількісним співвідношенням жиру в їжі і вживає заходів до захисту від зайвої його накопичення в організмі. В основному це виражається в споживанні більш або менш постійного його кількості, достатньої для задоволення харчових потреб, але запасаються жири з меншою ефективністю.

Постійне споживання насіння з високим вмістом жирів призводить до того, що птах, споживаючи потрібну кількість корму, сприймає і засвоює підвищену кількість жирів, у результаті чого жиріє. Надлишок жирів в організмі може викликати стійкі проноси, призводить до їх омилення і утворення нерозчинних мив, які блокують надходження в кров таких необхідних мінералів, як залізо і кальцій. У птахів, що харчуються кормами з підвищеним вмістом жирів і в результаті жиреющими, підвищується ризик захворювання липомами – доброякісними пухлинами з жирової тканини.

Дуже важлива роль похідних жиру – так званих жирних кислот.

Для птахів однією з необхідних є лінолева кислота. Її нестача в раціоні молодих птахів призводить до тяжких шкірних захворювань, класичною ознакою яких є постійна спрага і підвищене споживання води. Відсутність жирних кислот призводить до погіршення стану оперення, підвищення ризику захворювань і іноді до загибелі птахів. Є дані, що підтверджують зростання потреби в жирах в період линьки. Вміст жирів у насінні, що складають основу зернового раціону жако, наступне: в насінні соняшнику – до 30 %; в кукурудзі – 7 %; канареечном насіння – 6 %; вівсі – 5 %; просі – 4 %; пшениці – 2 %.

Білки. Птахи мають потребу в білках для формування і розвитку організму. Білок – основний будівельний матеріал для оформлення його структур, оперення, дзьоба і кігтів. Пір'я на 85-97 % складаються з білка, і тому так важливо в період линьки збільшувати білковий компонент раціону. Нестача білка в цей період різко позначається на якості оперення: перо стає крихким і легко ламається, опахала пера куйовдяться і скручуються.

Білки містяться і в рослинному, і в тваринній їжі. Жако використовують в основному рослинні білки. Зерновий корм цілком забезпечує потребу організму птиці в білку. Соняшник містить до 16 % білка; кукурудза, овес, просо – 10-11 %; канаркове насіння – 17 %. Недолік білка призводить до виснаження птахи і навіть її загибелі.

Але шкідливо і надлишковий вміст білка; у випадку з жако – особливо тваринного. Надлишок тваринного білка у папуги призводить до гіпертрофованого зростання дзьоба і кігтів. Є дані, що надлишок тваринних білків призводить до самооскубуванню оперення у папуг.[6]

Вуглеводи є безпосереднім джерелом енергії, від якого залежить робота м'язів, активність і життєстійкість вашого папуги. Вуглеводи є джерелом особливого запасної речовини печінки – глікогену. При дефіциті вуглеводів птиця втрачає рухливість, стає млявою, малообщительной. Вуглеводи – це насамперед крохмаль, якого цілком достатньо в зерновому кормі. Зерна пшениці містять до 70 % вуглеводів, кукурудза – 65 %, просо – 63 %, канаркове насіння – 55 %, соняшник – 21 %.

Безпосередні характеристики основних компонентів раціону жако наводяться нижче.

Зернові корми – основа кормового раціону жако. Із зернових культур в щоденну дієту папугу включають суміш з соняшника, кукурудзи, пшениці, канаркового насіння вівса (або вівсянки), та проса. По можливості в набір включають неочищений рис, гречку, коноплі. Останню треба використовувати з обережністю (див. нижче). До 50-60 % має становити соняшник і 40-50 % – інші зернові. Але склад зернового корму, як правило, залежить від можливостей і досвіду любителя, від стану птиці в даний момент і рідко збігається з вказаними нормами.

Наприклад, природно в період линьки – особливо важкого періоду часу для папуги – складати раціон з переважанням жирового і білкового компонентів. Я віддаю перевагу включати в набір не більше третини під сонячника, але додатково додаю горіхи. Кукурудза в сухому вигляді, як правило, засвоюється погано, і її слід розмочувати до набухання або но розварювати протягом 1-1,5 годин. Пшениця теж поїдається в сухому вигляді неохоче, але, як правило, зникає з годівниці в першу чергу, якщо її давати в проращенном стані. Спосіб пророщування будь насіння простий.

1. Зерно замочують у будь-якому посуді на 15-20 годин. Посуд з зерном ставлять у тепле місце.

2. Набряклі зерно поміщають в невелике металеве (з нержавіючої сталі) сито і промивають під струменем проточної води. Ставлять в темне місце.

3. Протягом доби зерно 2-3 рази промивають проточною водою. Через добу зерно готове до вживання. Воно найбільш корисно і охоче поїдається тоді, коли паросток ледь проклюнулся. Щоб сповільнити подальше розвиток паростка і запобігти пліснявіння зерна, його краще зберігати в холодильнику. Не забувайте прогрівати зерно перед згодовуванням.

Вживання сита при пророщуванні зерна дає певні переваги. Зерно добре аерується і швидко проростає, практично ніколи не пліснявіє і його дуже зручно промивати.

Коноплі слід давати у невеликій кількості, зазвичай не більше 10 зерен в день. Я не включаю коноплі в раціон своїх папуг. Справа в тому, що оболонки конопель, мабуть, містять отруйні речовини. Надмірне вживання конопель призводило до того, що птахи ощипывали з себе перо, розмножуються – розбивали яйця і навіть вбивали пташенят. Один з авторів описував навіть своєрідне сп'яніння папуг, коли при надмірному поїданні конопель вони не могли втриматися на жердинці і падали на дно клітки.

Також можна пророщувати просо і овес. Але просо папуги їдять тільки злегка проклюнувшемся стані, а з паростками більше 2-3 мм відкидають.

Злаки охоче поїдаються і надзвичайно корисні в напівдозрілі вигляді, в стадії так званої молочно-воскової стиглості, коли зерно ще м'яке і заповнені густою рідиною білого кольору. Власне, в природі птахи поїдають злаки, у тому числі дикорослі, саме в цьому стані. Жако жадібно поїдають кукурудзу, овес, пшеницю, соняшник у стадії молочно-воскової стиглості. Особливо улюблені кукурудза і соняшник. Очищений початок ділять уздовж навпіл і потім сушать на окремі шматки. Великі шматки давати не слід, так як багато зерна не з'їдається і йде у відходи. Полузрелый соняшник я даю шматками прямо в капелюшку, нарізаючи її шматочками. Молочну кукурудзу можна заготовлювати на зиму в морозильнику. Підготовлений описаним вище способом початок заморожують. Перед вживанням шматки качана розморожують і зігрівають. Одного-двох качанів достатньо для жако на тиждень, півсотні качанів вистачить йому на рік в якості живильної добавки до корму. Але врахуйте, що корм цей надзвичайно поживний, птиці від нього легко жиріють, і його слід обмежувати.

Добре поїдаються і інші злаки в цій стадії. Полузрелые колоски пшениці, волоті вівса невеликими снопики підвішують на стінки клітини поруч з жердочкой.

Денна норма сухого зернового корму для жако становить 2-3 столові ложки, але може помітно змінюватись в залежності від часу року, погоди та індивідуальної потреби птиці.

Фрукти і ягоди. В принципі, жако охоче поїдає всі види фруктів: яблука, груші, персики, абрикоси, вишні, черешні, сливи та ін., У кісточкових культур потрібно видалити кісточки, які містять отруйні для птахів речовини. Мається на увазі, що охоче поїдаються тільки солодкі фрукти. Банани іноді ігноруються дорослими птахами, але молоді їдять їх добре. Окремі особини з задоволенням поїдають злегка розмочені сухофрукти, особливо інжир і фініки.

Практично всі види ягід придатні в їжу папугам. Вони охоче поїдають всі різновиди смородини, виноград, чорницю, лохину, брусницю, суницю, горобина, шипшина, глід та ін Мої жако в сезон дозрівання горобини переходять практично повністю на харчування нею. Вони жадібно поїдають серцевину ягоди, залишаючи оболонку з частиною м'якоті. Дуже добре поїдаються ірга і чорна садова горобина.

Більшість папуг дуже охоче їдять гранати. Плід слід очистити від шкірки і давати папугам очищені зерна – чудове джерело вітамінів, доступний практично всю зиму.

Я віддаю перевагу давати фрукти і ягоди у вигляді салатів, нарізаючи їх і змішуючи кілька видів. Поїдаючи їх у такому вигляді, папуги менше вередують, вибираючи тільки улюблені їх види, швидше навчаються є нові фрукти.

Готуючи фрукти до згодовування, слід дотримувати деякі правила. Всі вони повинні бути ретельно промиті, а давати їх краще очищеними від шкірки. Всі цитрусові слід давати тільки очищеними.

Справа в тому, що реалізуються через магазини фрукти обробляються хімікатами, подовжують терміни їх зберігання, але дуже шкідливими для живого організму. Відомі випадки загибелі папуг, поевших неочищені апельсини. Особливо ретельно треба мити виноград.

Дуже важливо запам'ятати, що папугам ні в якому разі не можна давати авокадо. Вживання цього екзотичного фрукта навіть у невеликій кількості може закінчитися летальним результатом.

Овочі, як правило, використовуються в харчуванні папуг менше інших компонентів, хоча харчова цінність їх дуже висока. Морква, наприклад, у звичайному вигляді засвоюється погано. Я привчив практично всіх своїх папуг, навіть нектароядных лорі і лорикетов, до так званого м'якого корму, зазвичай використовується в якості сурогатного корми для комахоїдних птахів. До складу м'якого корму входить дрібно терта морква, рослинне масло, мелкорубленые зварені круто курячі яйця, панірувальні або терті білі сухарі, гречаний проділ (або інші варені каші). Моркву натирають на дрібній тертці і злегка віджимають від зайвого соку. У моркву додають невелику кількість будь-якої рослинної олії (соняшникової, кукурудзяної, соєвої, ріпакової і т. д.) і пересипають для додання розсипчастості невеликою кількістю тертих сухарів. У цю суміш додають мелкорубленые або натерті на дрібній тертці зварені круто курячі яйця, а також каші. Я віддаю перевагу гречаний проділ, але не варю його, а замочую на ніч у воді. Суміш ретельно перемішують, вона повинна бути розсипчастою і не липнути до рук.

Всі мої жако отримують щодня повну столову ложку з верхом цього корму і поїдають його дуже охоче. Суміш дуже поживне, містить масу корисних компонентів, у тому числі тваринні білки. Вона дозволяє вводити в раціон птахів дуже ефективні сучасні білково-вітамінно-мінеральні добавки у вигляді порошків, підтримують гарний стан в зимовий час. У цю суміш можна вводити нарізаного листя салату або кульбаби, розсипчастий сир (слідкуйте за свіжістю). Крім описаного вище складу, додаткові компоненти у цьому кормі залежать від бажання і можливостей господаря. В якості зеленої підгодівлі можна використовувати шпинат, селера, помідори, буряк, кріп, петрушку тощо Небажано і навіть шкідливе вживання капусти, так як міститься в ній щавлева кислота заважає засвоєнню кальцію.

Бобові. Я навмисно виділяю цей вид кормів в окремий розділ, так як введення цих культур в раціон папуг викликає неоднозначну реакцію. Деякі аматори виступають проти їх вживання, а даремно, оскільки це прекрасне джерело рослинних протеїнів. Бобові – квасоля, боби, горох – добре урізноманітнюють і збагачують раціон. У сухому вигляді вони погано поїдаються, і тому перед вживанням їх треба розмочити.

Ретельно промиті боби заливають холодною водою і залишають набухати, через 24 години вони готові до вживання. Іноді рекомендують їх проварювати, але це обґрунтовано лише по відношенню до червоної квасолі.

Папуги охоче їдять і зелені стручки бобів, квасолі, горошку. Взимку їм можна запропонувати і морожену зелену квасолю в стручках, попередньо, природно, розморозивши. Слід мати на увазі, що молодим птахам (з чорними очима) зелений горошок в стручках давати не слід, так як він діє як проносне.

Хочу ще раз підкреслити, що всі овочі, в тому числі і листові, потрібно дуже ретельно мити в проточній воді щоб уникнути отруєнь.

Горіхи. Практично всі види горіхів є чудовою їжею для жако, але слід пам'ятати, що у всіх видів горіхів високий вміст жиру і їх споживання слід суворо дозувати. Волоські горіхи, дуже улюблені жако, містить 30-50 % жиру, пальмові горіхи – до 60 % і більше.

Всі горіхи з твердою оболонкою слід давати над– колотими. Не робіть цього про запас, так як деякі з них швидко стають згірклими. Багато жако дуже люблять арахіс, особливо в шкаралупі. Більшість птахів не беруть його в очищеному вигляді. Іноді рекомендують злегка підсмажити його. Папугам подобається очищати хрустку шкаралупу, і вони поїдають арахіс з великим задоволенням. При вживанні арахісу потрібно суворо стежити за її якістю. Краще всього спробувати кілька горішків самому для контролю. Хоча птиці практично завжди добре розрізняють неякісні горіхи, помилки все-таки трапляються і ваш вихованець може захворіти. Краще всього набувати арахіс в невеликій кількості в магазинах, ринковий неочищений арахіс містить багато неякісного насіння.

Жако чудово поїдають кедрові горіхи, але деякі птахи ігнорують їх просто через незнання. Якщо ви утримуєте кілька птахів, то проблеми привчання до нового корму немає – папуги дуже швидко вчаться один у одного. Якщо папуга один, то вам доведеться докласти деяких зусиль, щоб привчити його до нового корму, додаючи в годівницю з іншими видами корму цілісні і очищені горішки.

Дещо гірше жако поїдають фундук і дикорослу ліщину. У всякому разі, я так і не зміг привчити до цих горіхів своїх п'ятьох жако, хоча в інших любителів папуги їх поїдали.

Папуги охоче їдять і інші екзотичні види горіхів, наявних у продажу: пекан, бразильські та ін. Слід мати на увазі, що їх краще давати в сирому вигляді та у жодному разі не пропонувати підсолені горіхи.

Дикорослі трав'янисті рослини. Як харчові об'єкти в харчуванні папугу цінні і деякі трав'янисті рослини, що ростуть поблизу житла людини.

В першу чергу це, звичайно, кульбаба. Зелені частини, кореневища і кошики з незрілими насінням містять вітаміни A, В1, В2, В6, Е, С і K, мікроелементи, інулін. Дуже цінним якістю цієї рослини є і те, що він виростає одним з перших ранньою весною, коли гостро відчувається нестача вітамінів. Кульбаба можна давати прямо з розеткою та частиною кореневища. Навіть великі види папуг – такі, як жако, – добре поїдають і кошики з недозрілими насінням. Для зменшення забруднення кімнати пушинками кошики збирають вранці, коли вони ще не розкрилися, і ножицями зрізують верхню частину кошики з пушинками. Папуги охоче поїдають листя і соковиті стебла яглиці, молодої кропиви, подорожника, особливо в той час, коли у нього дозріває насіння. Гарною підмогою в харчуванні можуть бути дикорослі злаки: мітлиця, вівсяниця, стебла з насіннями грициків. Зібрані в пучки і підвішені на стінку клітини поблизу жердочки, вони незмінно привертають увагу птиці і з'їдаються.


Існує ряд рослин, що потенційно небезпечні для птахів, і для жако зокрема.


Слід клітини і вольєри розташовувати таким чином, щоб птахи не могли до-братися до розташованих поруч рослин. Нижче наводжу список рослин, небезпечних для птахів, і для жако зокрема:

Азалія

Аконіт

Аронник

Астрагал

Блекота

Бирюгина

Болиголов

Верес

Волчеягодник

Всі жовтці

Гіацинти

Дельфініум

Диффенбахія

Запашний горошок

Іглиця (гостролист)

Ірис

Калладиум

Калла

Клематис

Кінський каштан

Красавка

Крушина

Молочай

Мускатний горіх

Наперстянка

Омела

Плющ

Підсніжник

Ракитник

Ревінь

Рододендрон

Паростки картоплі

Тютюн

Тіс

Філодендрон


Гілковий корм. На жаль, цей вид корму практично не використовується любителями, і даремно, так як, крім цінних поживних речовин і вітамінів, гілки дерев і містять мінеральні речовини. Використовуються гілки липи, тополі, берези та інших листяних. Дуже гарні гілки фруктових дерев: яблуні, груші, кісточкових культур. Особливо охоче поїдаються вони навесні, з початком соковыделения і набрякання бруньок. Гілки заготовлюються, зрозуміло, не в місті і поблизу доріг з інтенсивним автомобільним рухом. В літературі є відомості про кормовому використанні гілок хвойних порід дерев. Згадується, що вживання хвої сприятливо впливає на стан оперення.

Харчова цінність гілкового корму підтверджується наступним спостереженням. Я протягом кількох років знайомий з чарівною, абсолютно ручний самочкой белохохлого какаду, привезеної дорослого з Нової Гвінеї. Птиця досить швидко освоїлася в неволі, але її дієта – взірець аскетизму. Всі ці роки вона харчується тільки насінням соняшнику і різноманітними гілками листяних дерев. Гілки переробляють на дрібну щепу, частина кори і нирки поїдаються. Зоб птиці після годування щільно набитий. Незважаючи на убогість раціону, птах має чудове оперення і, судячи з поведінки, прекрасно себе почуває.

Корми тваринного походження. Застосування цієї групи кормів (м'ясо, риба) в раціоні жако до цього часу залишається дискусійним. Є любителі, що вводять їх в раціон жако постійно. Частина любителів, до якої належу і я, вважає їх застосування зайвим і навіть шкідливим. До цих пір, і не без підстави, деякі любителі вважають, що постійне вживання м'ясних продуктів – одна з причин самооскубування папуг.

На жаль, харчування жако в природних умовах вивчений дуже слабо. Всі спостереження про його кормових переваги засновані на випадкових спостереженнях. Втім, те ж саме можна сказати і про більшість інших видів папуг.

Всі справжні папуги, до яких відноситься і жако, належать до типово растительноядным птахам. Спостереження, що стосуються вживання птахами в природі тваринної їжі, належать до видів, поширених в горах з суворим кліматом і мізерним набором кормів. Це три види папуг-несторов на островах Нової Зеландії. Підвищене споживання тваринної їжі деякими папугами відзначається під час вирощування пташенят.

Це цілком зрозуміло: молодим в період зростання необхідна маса білка. Мені видається, що споживання справжніми папугами тварин кормів в природі носить виключно випадковий характер.

Папугам в умовах неволі доводиться освоювати велику кількість нових для них видів кормів, зазвичай набагато більше поживних речовин, ніж ті, що вони вживали в природі. Це стосується зернових і олійних культур з високим вмістом жирів і білка, фруктів з великим вмістом вуглеводів і т. д.

Якщо цю певною мірою концентровану дієту ускладнити ще й тваринними білками, то це відіб'ється на процесі обміну речовин. Надлишок білка впливає на стан шкірних покривів і, цілком ймовірно, може бути однією з причин самооскубування в перший час перебування птахів у неволі.

Справедливості заради варто згадати, що є окремі особи, які без шкоди для здоров'я більш або менш регулярно вживають тваринні білки. Очевидно, це індивідуальні особливості окремих птахів, такі ж, як збереження здоров'я при виключно убогому і одноманітному раціоні.

Більшість авторів визнає, що застосування продуктів тваринного походження повинно бути строго обмежено – не більше одного разу в тиждень. Продукти повинні бути вареними.

Я віддаю перевагу давати жако м'який корм, до складу якого входять варені курячі яйця, свіжий сир і зрідка так звані мурашині яйця – лялечки мурах. Один раз в 1-2 тижні мої папуги отримують трубчасті курячі кісточки з залишками хрящів і м'яса. Окремі папуги з задоволенням поїдають сири. Краще давати нежирні сорти твердих сирів. На мій погляд, цієї кількості тваринного білка більш ніж достатньо.

Зрозуміло, повинні бути повністю виключені будь-які м'ясні продукти, приготовані із застосуванням солі, прянощів, копчення. Всі ці продукти вкрай шкідливі для папуг: вживання їх призводить до самооскубуванню, канібалізму і дуже часто до загибелі птахів.

Кілька слів слід сказати про готових зернових сумішах, що отримали в останні роки широке поширення. Це корми американського, німецького і (рідше) італійського походження. Останнім часом щось подібне почали випускати і наші фірми. Всі види імпортних кормів дуже багаті за складом, включають безліч компонентів, в тому числі абсолютно не знайомих для нас. Переважна більшість кормів збагачені вітамінами і мінералами, часто зерна пофарбовані барвниками в яскраві кольори (мабуть, для посилення привабливості корму).

По своєму досвіду знаю, що до вживання цих кормів треба підходити дуже обережно. Вся справа в тому, що наші папуги, що містяться на абсолютно природних кормах, без штучних добавок, іноді негативно реагують на всі згадані нововведення в кормі і добре, якщо реакція на новий корм обмежиться тільки нездужанням і проносом. Іноді організм птиці може відреагувати і дуже серйозно.

Введення подібних кормів в раціон має бути строго регламентоване. Рекомендую вводити новий корм невеликими порціями, у вигляді добавок до звичних вашому папузі кормів, поступово збільшуючи порцію до повної заміни використовуваного раніше корму.

Гранульовані корми. Такі корми зараз не рідкість в зоомагазинах, але введення їх в раціон представляє певні труднощі. Лише дуже небагато особини приймають цей корм, більшість його відкидають. Можна привчити папугу до нього, вводячи його невеликими дозами звичний корм. Такі добавки, якщо папуга їх прийме, значно збагатять раціон, так як містять всі необхідні для підтримання здоров'я поживні компоненти.

Вітаміни відіграють важливу роль у підтримці здоров'я вашого вихованця. Дефіцит навіть одного з них може привести до тяжких наслідків.

Думаю, що більша частина захворювань, якими страждають папуги, пов'язана з неповноцінним харчуванням, у першу чергу з гіповітамінозом – нестачею тих чи інших вітамінів. Найбільш важливими з них слід вважати вітаміни A, D3, E, групи В і Що Вони, як правило, входять у всі вітамінні добавки для птахів, наявні в продажі. Окремі папуги по-різному ставляться до добавкам вітамінів. Деякі абсолютно байдужі при додаванні їх в їжу, інші відкидають їжу і воду з добавками. Остання реакція пов'язана з сильно пахучими мультивітамін (ще один аргумент на користь наявності непоганого нюху у папуг). Потрібні деякі зусилля, щоб привчити папугу до вітамінних добавок, поступово уводячи їх в їжу і воду, постійно збільшуючи дозування і привчаючи папугу до нового смаку. Кращі серед наявних у продажу препаратів – вітамінні препарати фірм США і Німеччини – розчинні у питній воді «Vita-Sol», «Sera»; додається в їжу порошковий препарат «Vitamin Mineral Supplement for birds».

Слід мати на увазі, що необхідність додавати вітаміни безпосередньо залежить від раціону птиці. Чим багатше і різноманітніше споживана папугою їжа, тим менше потреба в добавках, і навпаки.

Добавки необхідні в другу половину зими і навесні, коли фрукти і овочі втратили більшу частину вітамінів після тривалого зберігання.

У цей час слід давати вітаміни через день, строго дотримуючись рекомендовану дозу. Збільшення дозування неприпустимо, так як надлишок вітамінів може спровокувати захворювання або линьку в недозволений час, що небезпечно.


Влітку і восени, при повноцінному харчуванні, вітамінні добавки можна не застосовувати; їх замінює дієта з гарним набором фруктів і овочів.


У наведених нижче характеристики вказані компоненти раціону, що містять необхідні кількості того чи іншого вітаміну і здатні компенсувати його нестачу.

"Вітамін А. Гіповітаміноз (недолік) цього вітаміну дуже часто зустрічається у утримуються в неволі жако, частіше, ніж у інших видів папуг. При його нестачі порушується нормальний розвиток молодих птахів, папуги дуже легко застуджуються, часті запалення ротової порожнини, захворювання нирок. В основному це пов'язано з нераціональним харчуванням.

Хорошим джерелом вітаміну A є риб'ячий жир. Нездужання швидко проходить при регулярному лікуванні 5-8 краплями щодня протягом двох тижнів. Хороший профілактичний ефект дає введення в раціон моркви (з невеликою кількістю рослинного масла) і листя кульбаби.

"Вітамін D. Найважливіший біологічний регулятор фосфорно-кальцієвого обміну у птахів. Його недолік веде до рахіту у молодих птахів, неправильного формування дзьоба і кігтів, високої крихкості кісток у дорослих птахів. Процес всмоктування кальцію в кишечнику та кальцієвий обмін у кістках нормально протікає при достатній кількості вітаміну D. Хорошим профілактичним засобом є правильний світловий режим, так як синтез вітаміну D відбувається в організмі тільки з участю ультрафіолету. Дуже корисно дати можливість папузі влітку погрітися на сонці (оберігаючи його від протягів і перегріву). Взимку досить ефективно періодичне опромінення світлом люмінесцентних ламп (ультрафіолетовим спектром), призначених для вивариев і акваріумів. Ці лампи з кодуванням «Sun-Glo» і «Life-Glo» з'явилися у продажу в зоомагазинах. Для профілактики згодовують птахам риб'ячий жир і таблетки дріжджів.

"Вітамін Е (токоферол). У дорослих птахів недолік цього вітаміну призводить до захворювань центральної нервової системи, що виявляється в порушенні координації рухів, закиданні голови, судомних вытягиваниях ніг і стискання пальців. Це захворювання часто трапляється у нещодавно привезених птахів. Дуже часто брак вітаміну E проявляється так званим ексудативним діатезом: під шкірою грудей накопичується рідина характерного зеленуватого кольору. Як профілактичний засіб прекрасний ефект дає свіжа зелень і пророщені злаки: пшениця і просо. В якості додаткового джерела вітаміну можна використовувати наявні в продажі полівітамінні препарати з підвищеним вмістом вітаміну E, наприклад масляний препарат із зародків пшениці та ін., виготовлений спеціально для птахів.

"Вітамін К (філохінон). Часто його називають пташиним вітаміном, так як він надзвичайно важливий для них. Недолік його (при правильному раціоні) зустрічається дуже рідко. Проявляється захворювання втрати рухливості, кривавих проносах. Бактерії кишечника самі синтезують цей вітамін, який потім всмоктується. Але, наприклад, застосування антибіотиків повністю блокує надходження цього вітаміну, і це потрібно враховувати при лікуванні ваших птахів. Хорошим профілактичним засобом є введення в раціон тертої моркви, столового буряка, зелені бобових.

"Вітамін в 1 (тіамін). Недолік його проявляється у втраті апетиту, сонливість, тремтіння і закиданні голови. Хороший профілактичний ефект дає згодовування проращенной пшениці, різноманітної зелені, дріжджових таблеток.

"Вітамін В 2 (рибофлавін). Захворювання, пов'язане з його недоліком, проявляється найчастіше у молодих птахів в скручуванні пальців, кривавих проносах, крововиливах в рогівку ока. Профілактика захворювання полягає в згодовуванні овочів, фруктів, пророщених злаків, дріжджів і яєчного білка.

"Вітамін В 3. Недолік його проявляється в порушенні росту пера, запаленні суглобів, розладах діяльності кишечника і нервової системи. Стабільне надходження в організм цього вітаміну забезпечують різноманітна зелень, терта морква, висівки. Зерна пшениці і вівса дають достатню кількість цього вітаміну.

"Вітамін В 5 (пантотенова кислота). Недолік його викликає порушення обміну речовин, розвитку пір'яного покриву при линянні. У молодих птахів його недолік проявляється в різкому исхудании. Хорошими профілактичними засобами є різноманітна зелень, висівки, моркву. У разі необхідності можна скористатися комплексними вітамінними препаратами для птахів. У запущених випадках лікують кальцієву сіль пантотенової кислоти.

"Вітамін В 6 (піридоксин). Випадки дефіциту цього вітаміну дуже рідкісні, оскільки він міститься в усіх зернових раціонах. Звичайні заходи – правильний зерновий раціон, зелень, дріжджі – достатні для профілактики.

"Вітамін В 9 (фолієва кислота). Недолік вітаміну призводить до різноманітних порушень росту пера і злоякісної анемії. Профілактичні заходи включають максимальну різноманітність зелені в раціоні.

"Вітамін В 12 (ціанокобаламін). Він відсутній у рослинних кормах, а утворюється в кишечнику птиці в результаті діяльності мікроорганізмів. Іноді скльовують птахи послід інших птахів (копрофагия) для поповнення нестачі кишкової мікрофлори. Недолік вітаміну призводить до виснаження, затримці росту та розвитку, хвороб м'язового шлунка, шкіри. Для профілактики використовують дріжджові препарати і тваринні корми.

"Вітамін Н (біотин). Міститься у всіх зернових культурах, і нестача його виникає дуже рідко. Його дефіцит проявляється в ураженнях шкіри цевки і підошов ніг з кровоточить ранами, характерному лущенні шкіри навколо очей і дзьоба, сонливості. Правильний раціон з включенням зерна, зелені, дріжджів виключає ці прояви.

"Ніацин (нікотинова кислота). Дефіцит вітаміну викликає порушення росту пера і запалення ротової порожнини. Зустрічається рідко, так як більшість насіння містить достатню кількість цього вітаміну.

› Витамин С (аскорбиновая кислота). Потребности в этом витамине у попугаев минимальны. В то же время он очень нужен организму птицы во время стрессов (например, при перевозках, линьке, размножении). При правильном рационе с овощами, фруктами, зеленью дефицит этого витамина не возникает.


Если вы внимательно прочитали все написанное выше, то сами сделается единственно правильный вывод: грамотно составленный рацион избавит от неприятностей, связанных с лечением вашего любимца от многих заболеваний.


Вполне достаточно правильно подобрать зерновые смеси, фрукты, овощи, зеленые корма, которые будут соответствовать потребностям попугая в разные периоды его жизни. В целях профилактики не следует забывать и о современных комплексных пищевых добавках.


Минеральные вещества (макро– и микроэлементы). В обменных процессах в организме птиц активно участвуют 6 химических элементов (макроэлементы): до 99 % массы минеральной основы организма составляют кальций, натрий, фосфор, железо, хлор и сера.

Кальцій і фосфор мають велике значення для розвитку і підтримки в оптимальному стані скелета птиці. Найчастіше недолік кальцію в харчуванні виявляється одночасно з нестачею фосфору і вітаміну D. Велика частина кальцію, що міститься в їжі птахи, використовується для формування ську

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner